🏗️ La construcció en sec: obres més ràpides, netes i sostenibles.

🏗️ La construcció en sec: obres més ràpides, netes i sostenibles.

Mavi Gil

Quan pensem a construir o reformar casa nostra, sovint ens imaginem mesos d’obres amb molta brutícia, soroll i retards. Però hi ha una manera de construir més ràpid, eficient i sostenible: els sistemes de construcció en sec.

En aquest article t’explico què és la construcció en sec i en què es diferencia dels mètodes tradicionals “humits”. 

Què és la construcció en sec?

La construcció en sec es basa en l’ús de components i materials industrialitzats que no requereixen aigua durant la seva instal·lació. En lloc de preparar morter o formigó a l’obra, s’utilitzen elements prefabricats com ara plaques de guix laminat, panells metàl·lics, peces de fusta o altres materials compostos que es munten en sec.

Això vol dir que no cal esperar temps d’assecat en cada fase de l’obra, a diferència de la construcció tradicional humida, que necessita deixar assecar els materials abans de continuar.

En resum, muntar una paret amb un sistema en sec és com fer un encaix de peces preparades, mentre que en un sistema tradicional cal “construir” la peça in situ.

Com que ens estalviem l’aigua i el temps d’enduriment dels materials, la construcció en sec resulta molt més àgil en tot el procés i té un impacte ambiental més baix.

Aquests sistemes també solen ser més versàtils i una opció econòmicament eficient a llarg termini en comparació amb l’obra convencional.

Avantatges de la construcció en sec

A nivell general, destaquen per la rapidesa d’execució, la neteja i eficiència a l’obra i el menor impacte ambiental, sense comprometre la qualitat del resultat. De fet, cada cop més gent aposta per la construcció en sec pels múltiples beneficis que comporta.

A continuació analitzem aquests avantatges principals:

Rapidesa d’execució

Un dels punts forts de la construcció en sec és la velocitat. La construcció en sec permet reduir els temps d’execució al màxim, ja que els materials arriben a obra preparats per al muntatge i es poden instal·lar sense pauses llargues entre fases.

Algunes dades indiquen que gràcies a aquesta agilitat es poden escurçar els terminis de lliurament fins a un 50% en comparació amb una obra tradicional. 

En altres paraules, allò que abans podia ser un projecte de molts mesos, amb sistemes en sec pot estar enllestit en pocs setmanes.

Aquesta rapidesa és ideal tant per a obra nova com per a reformes: significa menys temps amb la casa en obres, menys molèsties per als habitants i un estalvi en els costos associats a mantenir una obra oberta durant molt de temps.



Eficiència i neteja a l’obra

La construcció en sec també fa les obres més eficients i netes. En no haver de barrejar ciment ni tallar maons al mateix lloc, es genera molta menys brutícia i runa. Els materials prefabricats venen a mida i llestos per col·locar, cosa que redueix significativament la quantitat de residus i enderrocs produïts durant l’execució.

Això no només facilita mantenir un entorn de treball ordenat i segur, sinó que també estalvia temps i diners en tasques de neteja i en la gestió de residus (per exemple, menys contenidors de runa).

A més, la coordinació de les feines és més senzilla: en molts casos es poden solapar treballs o avançar tasques sense esperar, fet que millora l’eficàcia global de l’obra.

També s’eviten les aturades per condicions meteorològiques adverses (ja que la pluja o el fred afecten menys quan no hi ha morters humits que hagin d’assecar).

Tot plegat implica que calen menys jornades de mà d’obra i menys lloguer de maquinària o equips de construcció, cosa que es tradueix en un estalvi econòmic notable al final del projecte. 

En resum, la construcció en sec aprofita millor els recursos, genera menys malbaratament de materials i simplifica la logística de l’obra, fent-la més eficient.





Sostenibilitat i menor impacte ambiental

Una altra raó clau per triar sistemes en sec és el seu benefici mediambiental. El simple fet d’eliminar l’ús d’aigua en el procés constructiu suposa una gran millora, ja que estalvia milers de litres en cada obra i evita malbaratar un recurs escàs.

A més, molts materials utilitzats en construcció en sec tenen un cicle de vida més sostenible: l’acer i l’alumini de les estructures es poden reciclar al 100% múltiples vegades sense perdre propietats, i la fusta prové de boscos gestionats de manera renovable i captura CO₂ mentre creix.

També es genera menys escombraries en conjunt, reduint l’impacte en abocadors.

Cal destacar que la majoria de sistemes en sec incorporen solucions d’aïllament tèrmic i acústic molt eficients. Per exemple, els envans de pladur solen portar aïllant a l’interior, i hi ha panells sandwich que ja combinen estructura i aïllament.

Tot això fa que els edificis construïts en sec tinguin un millor comportament energètic, és a dir, necessitin menys consum de calefacció a l’hivern i d’aire condicionat a l’estiu per mantenir el confort. 

En definitiva, es tracta d’una construcció més verda: redueix la petjada ecològica durant l’obra i contribueix a edificis més sostenibles al llarg de la seva vida útil.


 

 

Exemples de sistemes de construcció en sec

Hi ha diverses tècniques i materials que formen part de la construcció en sec. A continuació repassem alguns dels sistemes més utilitzats en habitatges.

Panells de guix laminat (Pladur)

Les plaques de guix laminat – conegudes popularment per la marca Pladur – són probablement el sistema en sec més estès per a distribuir espais interiors.

Consisteixen en uns panells rígids de guix especial revestit de cartró que es cargolen a una estructura lleugera de perfils metàl·lics.

 

Amb aquest mètode es poden crear ràpidament envans, trasdossats i falsos sostres, sense haver de fer paredat de maó ni arrebossar. Un cop instal·lades les plaques, les juntes es massillen i queden parets llises i contínues, llestes per pintar o col·locar el revestiment desitjat.

Aquest sistema destaca per la seva facilitat i rapidesa de muntatge: dues persones poden aixecar un envà de pladur en poques hores, molt més ràpid que construir una paret de totxo tradicional.

A més, és un sistema versàtil que admet tot tipus d’acabats i aplicacions; per exemple, es fan servir panells de guix tant per a divisions internes com per a revestir parets antigues, amagar instal·lacions o crear sostres registrables.

Cal mencionar que existeixen diferents tipus de plaques de guix laminat segons l’ús: placa estàndard (blanca o grisa), placa verda amb tractament antihumitat per a banys i cuines, placa rosa ignífuga resistent al foc, etc., que s’adapten a necessitats específiques.

Marques líders com Pladur, Knauf o Placo ofereixen aquests sistemes en diferents gammes, fet que garanteix la disponibilitat de materials de qualitat i compatibles entre si.

Estructures metàl·liques lleugeres (Steel Frame)

Un altre element clau de la construcció en sec són les estructures lleugeres d’acer galvanitzat, conegudes també com a steel frame.

Aquests sistemes fan servir perfils metàl·lics (normalment d’acer formant en fred) per construir l’esquelet d’una casa o ampliació.

Els perfils d’acer C i U actuen com a muntants verticals i canals horitzontals, substituint els tradicionals pilars de formigó o parets mestres de totxo. Són estructures molt més lleugeres però amb una gran resistència i capacitat per suportar càrregues, per això s’empren tant en obra nova com en rehabilitació (per exemple, per afegir plantes a sobre d’edificis existents sense sobrecarregar-los excessivament).

El muntatge d’una estructura lleugera es realitza cargolant o acoblant els perfils metàl·lics segons un disseny modular predefinit. En ser peces fetes a fàbrica amb mesures precises, el procés és àgil i amb pocs errors. Un cop l’estructura metàl·lica està llesta, s’hi fixen els panells que faran de paviments, parets i sostres (ja siguin plaques de guix, panells prefabricats, xapa amb aïllament, etc.).

Aquest sistema té l’avantatge que gran part de la feina es pot fer en paral·lel (mentre s’aixeca l’estructura, es poden tallar panells a mida, per exemple). També cal destacar el seu aspecte ecològic: els perfils d’acer són reciclables al 100% i provenen en bona part de material reciclat, de manera que contribueixen al circuït tancat de reutilització de matèries primes.

Actualment, hi ha empreses especialitzades que subministren tot el kit d’estructura d’acer fet a mida per a cada projecte, preparat per muntar en pocs dies a l’obra. Aquest tipus d’entramat metàl·lic és la base de moltes cases modulars prefabricades, i també s’utilitza combinat amb altres materials (per exemple, estructura d’acer + panells de fusta) per obtenir edificis mixtos amb els avantatges de cada sistema.

Fusta tècnica (fusta laminada i contralaminada)

Un bon exemple és la fusta contralaminada o CLT (Cross Laminated Timber), que consisteix en panells massissos formats per làmines de fusta enganxades en capes creuades.

Aquestes peces de gran format poden fer de paret estructural, forjat o coberta en edificis de diverses plantes. Els panells CLT es fabriquen amb fusta certificada de boscos sostenibles i ofereixen una alternativa ecològica per a estructures com parets i sostres. Tot i la seva lleugeresa relativa, tenen alta capacitat estructural, comparable al formigó o l’acer en moltes aplicacions, i aporten una estètica natural molt apreciada en espais interiors.

 

Gràcies a aquests avenços, avui és possible construir edificis sencers només amb fusta. Sense anar més lluny, a Barcelona hi ha l’edifici La Borda, un bloc de 6 plantes fet amb estructura de fusta contralaminada, considerat l’edifici de fusta més alt de l’Estat. Aquesta obra pionera ha demostrat que l’ús de panells de fusta industrialitzada redueix significativament l’impacte ambiental en comparació amb els materials tradicionals (es va evitar gran part del formigó) i alhora garanteix durabilitat i confort.

La fusta és un material renovable que emmagatzema carboni, i constructores especialitzades (com la companyia basca Egoin, subministradora de La Borda) han desenvolupat sistemes per aixecar l’estructura de fusta d’un edifici en qüestió de setmanes.

A més de la CLT, en construcció en sec amb fusta també s’utilitza la fusta laminada (perfils de bigues de fusta encolades, per a estructures com pòrtics, sostres i entramats) i els panells tipus Sándwich de fusta i aïllament. 

 

En tots aquests casos, la construcció és en sec, generant un habitatge saludable i sostenible, sense sorpreses durant l’obra i amb uns terminis d’execució curts.


Panells prefabricats i sistemes modulars

Finalment, cal esmentar els sistemes industrialitzats que arriben a obra gairebé acabats. Parlem de panells i mòduls prefabricats de diversos materials.

Per exemple, hi ha panells de formigó lleuger o de fibra de ciment que es fabriquen a fàbrica amb les mides de la paret i s’instal·len directament a l’obra, estalviant haver d’encerclar pilars o fer tancaments amb maó. També s’utilitzen mòduls tridimensionals complets (com banys o cuines prefabricades en contenidors) que només cal col·locar sobre la fonamentació.

Aquests sistemes vénen pre-muntats o es munten molt ràpidament in situ, cosa que permet reduir dràsticament els temps d’execució i la necessitat de mà d’obra a peu d’obra. També aporten una gran precisió i qualitat d’acabat, ja que en fabricar-se en entorn controlat de fàbrica es minimitzen errors i defectes.

 

 

Un tipus específic de panell prefabricat en sec és el panell sandwich estructural o SIP (Structural Insulated Panel). Consisteix en dues cares de material rígid (pot ser tauler OSB de fusta, xapa metàl·lica, cartró-guix, etc.) amb un nucli d’escuma aïllant al mig. El resultat és un panell lleuger però molt aïllant tèrmicament, que al mateix temps fa de mur portant.

Els panells SIP permeten construir cases amb un elevat estalvi energètic i amb un muntatge molt net, ja que substitueixen el tradicional mur de totxo + aïllament per un sol element integrat. Empreses com Kingspan o Magnum Board ofereixen aquests panells en el mercat, que cada vegada són més utilitzats en la construcció d’habitatges passius.

En general, la tendència cap a la construcció modular i prefabricada va en augment. Tant els panells com els mòduls en sec contribueixen a una obra més sostenible i a reduir els riscos laborals, ja que gran part de la feina es fa en fàbrica.

La modularitat també dona flexibilitat de disseny: es poden combinar diferents tipus de panells i sistemes segons convengui, i fins i tot desmuntar o substituir elements amb més facilitat que en una construcció tradicional. 

Conclusió

En definitiva, els sistemes de construcció en sec representen una evolució positiva en el món de l’edificació. Són tècniques que permeten construir o reformar de manera més ràpida, eficient i respectuosa amb el medi ambient, sense renunciar a la qualitat ni a les opcions de disseny personalitzat.

Si estàs pensant a construir la teva vivenda o fer una reforma important, val la pena considerar els avantatges de la construcció en sec. Gaudiràs d’una obra més curta i ordenada, i obtindràs un habitatge amb un alt nivell de confort i sostenibilitat.

En un món on el temps i el medi ambient són tresors valuosos, la construcció en sec es presenta com una alternativa intel·ligent i innovadora per aconseguir la casa dels teus somnis amb menys entrebancs i més garanties.

Regresar al blog

Deja un comentario

Ten en cuenta que los comentarios deben aprobarse antes de que se publiquen.